Om oss


Varmt välkommen till vår uppfödnings sida! Vi som står bakom Rosenvillan är en stor familj: Anna och Miroslaw med barnen Magdalena, Monika och Michael.  Det är jag, Anna, som är huvudet i verksamheten. Vi har vårat hem i Tyresö, en mysig förort söder om Stockholm. Magdalena bor i lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. 

Vårat hem har alltid varit gästat av katter. Bondkatterna vi har haft har varit utekatter som spenderade stora delar av sin tid utomhus. Ibland under våren och somrarna kom honorna tillbaka och var litet runda om magen, och inte så långt senare hade vi kattungar i huset. Vi har under våra många år här sett och tagit hand om flera oemotståndliga kattungekullar åt vilka vi sedan har hittat nya hem i kattsökande familjer. 

Då Kirri kom till oss 2016 blev vi helt kära i rasen Neva Masquerade och suget efter en Neva-kull slog oss. Det var alltså starten på vår Neva uppfödning som vi nu öppnar två år senare i tidiga 2018. Namnet på uppfödningen kommer från min stora rosenträdgård runt huset, med andra ord Rosenvillan. 

Vi är måna om att katterna ska vara friska och vi vill undvika inavel. Därför satsar vi på att ta in katter från utlandet, närmare bestämt Polen. Det ökar möjligheten för genetisk variation, och det är bra då Neva Masquerade ännu inte är en så stor ras i Sverige. 

 

En kattunge från oss


Våra Neva Masquerade kattungar vill vi placeras i goda händer där beslutet att skaffa katt är väl genomtänkt. Vi är måna om att ni är nöjda med katterna och att ni och katterna ska trivas och fungera med varandra. Ni är väldigt välkomna att höra av er om ni har några frågor eller funderingar om katterna, skötsel eller allergier. 

Vid leverans är kattungarna:
- Minst 12 veckor
- Chipmärkta
- Vaccinerade 
- Avmaskade
- Testade för HCM (hypertrofisk kardiomyopati, en sjukdom i hjärtmuskeln hos katter)
- Försedda med SVERAKs stamtavla

Kattungarna har vid 12 veckors ålder oftast lärt sig att hitta till lådan självmant. Under sin uppväxt kommer de fostras som inomhuskatter.

Ni är välkomna att anmäla intresse för en kattunge via telefon eller mail. När det finns kattungar tillgängliga är ni välkomna att besöka oss för att hälsa på  dem och tinga den kattunge ni vill ha. Adress till Rosenvillan Tyresö hittar ni här. En tingningasavgift på 3000 kr tillkommer (dras av totalpriset). Vi rekommenderar att ni besöker oss så att ni kan känna på katternas personlighet och se vilken som faller er i smaken. Dessutom vill vi gärna träffa er och ni vill säkert träffa oss. 
 

Kort om Neva Masquerade 


Neva Masquerade är en syskonras till Sibiriska katter, och är en relativt ny ras som har blivit godkänd i Sverige 2009. Skillnaden mellan Nevor och sibiriska katter är att de har blå ögon och är "maskade" dvs har en mörkare färg över kallare partier såsom svans, nos och tassar på samma sätt som till exempel en Birma har.
Pälsen är mycket lång men relativt lättskött då den inte tovar sig lätt. Mycket hår i samband med fällning kommer man tyvärr inte undan.
Nevorna  tillhör de större kattraserna och växer långsammare. Det kan ta upp till 5 år innan Nevan har nått sin slutgiltiga storlek. Även deras pälsfärg tenderar att mörkna över tid.
Personlighetsmässigt är Nevorna mycket härliga katter. De är nyfikna, vill vara med och "pratar" gärna. 
Se gärna  mer info om rasen på SVERAKS hemsida.

OBS! Angående allergi!
Neva masquerade marknadsförs väldigt ofta som allergivänliga katter. Det är en sanning med modifikation då katterna brukar producera mindre av allergenet som kattallergiker reagerar än vad många andra kattraser gör. Ofta blir halterna så pass låga att kattallergiker inte får symptom. Trots att det finns goda chanser till att man tolererar sin Neva så är det högst individuellt mellan både människor och katter och tyvärr finns det i dagsläget inga bra sätt att förutspå hur man kommer reagera. Det bästa sättet är att träffa en Neva-katt och se hur det går!